Seleziona una pagina

Ricette

In ogni episodio Alessandro insegna a Flóra a cucinare due ricette, che trovi qui di seguito. Si tratta di piatti della cucina tradizionale italiana, che puoi facilmente realizzare anche a casa.

Risotto ai funghi porcini

Risotto ai funghi porcini

Tritare la cipolla, farla cuocere in una padella con l’olio. Dopo 3 minuti aggiungere il riso. Cuocere il riso con la cipolla per 2-3 minuti finchè non diventa brillante. Aggiungiamo il vino bianco. Quando il vino bianco è evaporato, aggiungiamo piano piano il brodo.

leggi tutto
Spaghetti all’Amatriciana

Spaghetti all’Amatriciana

Tagliate la cipolla in piccoli pezzi e caramellatela nell’olio d’oliva (7-8 minuti). Aggiungete la salsa di pomodoro, sale, pepe e prezzemolo tritato. Cuocete a fuoco lento per 10 minuti.

leggi tutto
Spaghetti alla Carbonara

Spaghetti alla Carbonara

Mescolate i tuorli d’uovo con il pecorino, il parmigiano e il pepe in una ciotola. Tagliate lo speck e fatelo rosolare in una padella. Quando è pronto, aggiungete gli spaghetti e mescolate. Fate cuocere a fuoco lento per 2-3 minuti e mescolate continuamente, poi versate il tutto nella crema di uova e mescolate bene.

leggi tutto
Filetto di orata alla mugnaia

Filetto di orata alla mugnaia

Pulite e tagliate il pesce in 4 filetti. Mettete i 4 filetti in una padella antiaderente dopo averci sciolto del burro e posateli ancora con la loro pelle. Fate cuocere per 4 minuti. Aggiungete sale e pepe. Versateci un po’ di vino bianco e del prezzemolo. Coprite e cuocete per 4-5 minuti.

leggi tutto
Parmigiana di melanzane

Parmigiana di melanzane

Tagliare a fette le melanzane. Saliamo. Aspettiamo 5-10 minuti, quando le melanzane buttano fuori l’acqua, le asciughiamo. Infariniamo le fette di melanzane, le inzuppiamo nelle uova sbatutte e facciamo friggere nel’olio di semi. Iniziamo a comporre la parmigiana con

leggi tutto
Branzino allo scoglio

Branzino allo scoglio

Pulire il branzino e preparare 2 filetti. In una padella mettiamo 10 g di olio, l’aglio, facciamo scaldare l’olio Aggiungiamo le cozze, le vongole e i calamari e facciamo coucere a fuoco vivo per 4-5 minuti. Aggiungiamo pomodirini, prezzemelo e basilico..

leggi tutto
Lasagne al forno bolognese

Lasagne al forno bolognese

Scaldate l’olio e soffriggere il sedano e la carota a fiamma bassa. Aggiungete il macinato e cucinatelo per bene. Quindi aggiungete il vino e le spezie a vostro piacere e se volete anche un po’ di rosmarino e salvia. Per ultimo aggiungete la passata di pomodoro e cucinate sempre a fiamma bassa per 2-3 ore fino quando il grasso non risale in superficie.

leggi tutto
Frico friulano

Frico friulano

Olajban megpirítjuk az apróra vágott hagymát. Amikor barnulni kezd, hozzáadjuk az előzőleg megfőzött, kis darabokra vágott krumplit. A megpuhult krumplihoz adjuk a kis szeletekre vágott puha sajtot. Az egészet serpenyőben összesütjük, amíg a sajt meg nem olvad.

leggi tutto
Tagliolini di San Daniele e crema di latte

Tagliolini di San Daniele e crema di latte

A sonkát vékony szeletekre vágjuk és olajban mepirítjuk. Hozzáadjuk a főzőtejszínt és készre főzzük. Amikor elkészültek, összekeverjük a kifőtt tésztával, a parmezán sajttal, és a kakukkfűvel, hogy az ízek összeérjenek. Ízlés szerint fűszerezzük sóval és borssal.

leggi tutto
Gamberoni al prosecco e san daniele

Gamberoni al prosecco e san daniele

A friss rákokat megsózzuk, megborsozzuk, majd vékony szeletekre vágott San Daniele-i sonkába csavarjuk, s ezek után egy serpenyőben olivaolajban kisütjük. Felöntjük egy kevés Prosecco-val. 5-6 perc sütés után készen vagyunk és a koktélparadicsomos vegyes salátával tálaljuk.

leggi tutto
Risotto al prosecco e montasio

Risotto al prosecco e montasio

Egy fazékba tesszük a répát, a paradicsomot, a zellert és a hagymát majd felöntjük vízzel és levest készítünk belőle. Hozzáadunk sót, olajat. Egy lábasban a hagymát olajon megfuttatjuk, míg kis színe lesz. Hozzáadjuk a rizst, s 1 percig “üvegesítjük”. Hozzáöntjük a Prosecco-t, s amikor az elpárolgott, szakaszosan hozzáadjuk a korábban elkészített levest.

leggi tutto
Zuppa di asparagi e farro

Zuppa di asparagi e farro

Sós vízben 20 percig forrni hagyjuk az árpát. Közben megpároljuk olivaolajban 5 percen keresztül a zellert, a hagymát, és a répát. Hozzáadjuk a kis darabokra vágott spárgát, majd hozzáadjuk a zöldség alaplét. Majd hozzákeverjük a víztől leszűrt árpát, ezek után megsózzuk, megborsozzuk, és 15 percig főzzük.

leggi tutto
Cappellacci con porcini

Cappellacci con porcini

Megpároljuk a gombát együtt a fokhagymával, olivaolajjal, kicsire vágott petrezselyemmel, 10 percig főzzük. Amikor a gomba kihűlt hozzáadjuk a túrót, a reszelt sajtot, a szerecsendiót, a sót. Kinyújtjuk a korábban elkészített tésztát fél cm vastagságúra, majd 5×5 cm-es négyzeteket csinálunk. A közepére rakjuk a tölteléket és összecsukjuk.

leggi tutto
Lingua di manzo al rafano

Lingua di manzo al rafano

Megfőzzük a marhanyelvet 4 órán keresztül, együtt a fokhagymával, zellerrel, répával, hagymával, babérlevéllel, és a sóval. Miután megfőtt a nyelv kihűlni hagyjuk, majd vékony szeletekre vágjuk. Mellé tesszük a tálra a tejszínnel, tormával és borecettel összekevert krémet, és a koktélparadicsomot.

leggi tutto
Tiramisu

Tiramisu

Hogy elkészítsük a krémjét, felverjük a tejszínt, hozzáadjuk a cukrot, a tojássárgáját és a Mascarponét. Felverjük addig, amíg egy összeállt konzisztenciát kapunk. Fogjuk a tálkát, és belerakjuk a – korábban rum aromával ízesített kávéba merített – babapiskótát, és rászórjuk a kakaóport.

leggi tutto
Calamari saporiti

Calamari saporiti

Megpirítjuk a megtisztított, megmosott tintahalat, 3 evőkanálnyi olivaolajban, a szétnyomott fokhagyma gerezddel. Kicsit megsózzuk, megborsozzuk. Hozzáadjuk a petrezselymet a paradicsomokat és a fehérbort. 5 percig párolni hagyjuk. Végül egy olyan tálba tálaljuk, amelyre előszőr a friss rukkolát raktuk.

leggi tutto
Bruschetta di polenta con crema di ricotta, porro e San Daniele

Bruschetta di polenta con crema di ricotta, porro e San Daniele

Felforraljuk az 1 liter vizet, hozzáadjuk a sót és a kukoricadarát. 1 órát kis tűzön főzzük. Beleöntjük egy tepsibe és hagyjuk kihűlni. Mikor kihűlt a bruschettához hasonló szeleteket vágunk belőle. Teflonedényben kevés olajjal pirítjuk egy kicsit, 5-5 percet oldalanként. Csinálunk egy krémet a ricottából, parmezán sajttal és a tejszínnel.

leggi tutto
Pappa al pomodoro

Pappa al pomodoro

Egy lábasba öntjük az olajat, a hagymát, a szétnyomot fokhagymát, és a bazsalikomot. 10 percig kis tűzön pirulni hagyjuk. Majd hozzáadjuk a darabokra vágott paradicsomot. Párolni hagyjuk további 10 percig. Hozzáadjuk a húsalaplevet, a sót és a borsot. Tovább főzzük 10 percig, majd végül hozzáadjuk még a kockákra vágott kenyeret. Tovább főzzük még 10 percig és az étel elkészült.

leggi tutto
Peposo al chianti

Peposo al chianti

Felvágjuk kis kockákra a marhahúst, megsózzuk, megborsozzuk, rászórjuk a lisztet és összekeverjük. Megpirítjuk az olivaolajjal egy serpenyőben. Egy fazékban megpirítjuk a zellert, a hagymát, a répát és a szétnyomott fokhagymát. Majd ehhez hozzáadjuk a megpirított húst. Hozzáöntjük még a vörösbort, majd 5 percig főzzük, végül hozzáöntjük a vizet és a paradicsomsűritményt is.

leggi tutto
Ragù di carne Toscano

Ragù di carne Toscano

Megpirítjuk olajban a zellert, a répát a hagymát. Hozzáadjuk kolbászt, a csirkemájat, és a marhahúst. Együtt 10 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a vörösbort. 5 perc főzés után hozzáadjuk a paradicsomszószt, a sót, a borsot és az 1 liter vizet. Főzzük kis tűzön 2 órát.

leggi tutto
Cantucci

Cantucci

Összekeverjük a cukrot, a tojást és a vajat. Mikor az egész homogén, hozzáadjuk a reszelt héjakat, a vaníliát, majd a lisztet, az élesztőt, és a mandulát. Összekeverjük, míg egy homogén konzisztenciát kapunk. A tésztából kb. 20 centiméteres cső alakú formákat csinálunk, sütőben 180 fokon 15 percig sütjük. Amikor kivesszük, még melegen felvágjuk oly módon, hogy Cantuccio formája legyen.

leggi tutto
Saltimbocca alla Romana

Saltimbocca alla Romana

Felvágjuk a húst 1 cm vastag szeletekre. Megsózzuk borsozzuk, majd a lisztbe forgatjuk. Minden szelet húsra rárakjuk először a sonkát majd a zsályát. Egy serpenyőben vajon oldalanként 10-10 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a fehérbort, s így még egy percig főzzük, és készen is vagyunk.

leggi tutto
Crespella ricotta flambé alla grappa

Crespella ricotta flambé alla grappa

A palacsinta tésztához összekerjük a tejet, a tojást, a lisztet, és a sót, és kisütjük. A töltelékhez összekeverjük a túrót, a citromhéjat, a narancshéjat, a vaníliát, a cukrot és a csokidarabokat. Jól összekeverjük, majd belerakjuk a palacsinta közepébe, és kétszer félbehajtjuk. Teflon serpenyőben megsütjük vajjal, és amikor a serpenyő forró, beleöntjük a pálinkát és meggyújtjuk, majd amikor magától elalszik elkészültünk.

leggi tutto
Risotto alla grappa

Risotto alla grappa

Megpirítjuk a hagymát 100 g vajjal. Hozzáadjuk a rizst, 2 percig “üvegesítjük”. Hozzáadjuk a pálinkát, majd elpárologtatjuk azt. Hozzáadunk egy merőkanálnyi alaplét. 12 percig főzzük a rizst kevergetve, folyamatosan adva hozzá a húsleveslét. Miután a rizs megfőtt, hozzáadjuk a lereszelt sajtot, és a vajat.

leggi tutto
Insalata di funghi freschi, rucola, Parmigiano e pancetta croccante al balsamico

Insalata di funghi freschi, rucola, Parmigiano e pancetta croccante al balsamico

Elkészítési mód:Serpenyőben megpirítjuk a császárszalonnát, majd hozzáadjuk a balzsamecetet és amikor az ecet elgőzölög készen van a szalonna. Elkészítjük salátaként a rukkolát, a vékony szeletekre vágott gombát olajjal és sóval. Tányérra rakjuk a salátát, rá a balzsamecetes császárszalonnát és rászórjuk a sajt szeletecskéket.

leggi tutto
Calzone

Calzone

Összekeverjük a lisztet vízzel és az élesztővel, s utána hozzáadjuk a sót és az olajat. 5 percig jól összegyúrjuk, majd hagyjuk lefedve pihenni 40 percig. Megformázzuk belőle a pizza alakot 1 cm vastagon. Csinálunk belőlük 10 cm átmérőjű kör alakú tésztákat. Megtöltjük egy kiskanálnyi paradicsomszósszal, egy kis darab mozzarellával, és a további hozzávalókkal. Összehajtjuk félbe, majd sütőben 200 fokon 15 percig sütjük.

leggi tutto
Zuppa di pesce e crostacei

Zuppa di pesce e crostacei

Egy serpenyőben extraszűz olivaolajon sütjük a kis darabokra vágott fokhagymát, kardhalat, scampi rákokat, tintahalat és a polipot. Amikor ezek elkezdenek kifehéredni, akkor hozzáadjuk a kagylókat, a cozzét és a vongolét. Végül a rákot, amelyet hosszába megvágunk, mielőtt beletesszük a serpenyőbe. Amikor a hozzávalóink átsültek hozzáadunk 2 kanál fehérboros ecetet, a paradicsomszószt és a hallevet..

leggi tutto
Cannoli Siciliani

Cannoli Siciliani

Először elkészítjük az édesség tésztaalapját, összekeverve az összes por alapú hozzávalót, majd a folyékonyakat. Addig gyúrjuk, míg össze nem áll. Amíg a tészta pihen (40 perc), elkészítjük a tölteléket, a túrókrémet. Összekeverjük a hozzávalókat és addig keverjük, míg krémes nem lesz.

leggi tutto
Caponata di Melanzane

Caponata di Melanzane

Kis kockákra vágjuk a padlizsánt és megsózzuk. Tíz perc múlva felszívjuk egy papírkendővel a padlizsánból kivált nedvességet. Kisüjtük napraforgóolajban a padlizsánt. Eküzben az angolzellert is kis darabokra vágjuk és 5 percig forralt vízben puhítjuk. A kis darabokra vágott hagymát olajon kisütjük, hozzáadjuk a következő sorrendben az alapanyagokat

leggi tutto
Trionfo di cozze in tre modi

Trionfo di cozze in tre modi

Egy kis olajban elkezdek kisütni egy gerezd fokhagymát és egy kis darab peperoncinot. Amikor a fokhagyma már elkezd bepirosodni, hozzáaadom a kagylákat is és a paradicsomszószt. Addig hagyom a tűzön, amíg ki nem nyílnak a kagylók. Tálalom.

leggi tutto
Polipo al vino rosso in coccio di pane

Polipo al vino rosso in coccio di pane

Egy serpenyőben olajat önrünk és megpirítjuk a fokhagymát. Ehhez adjuk hozzá a centimeter vastagságúra vágott polipot. Nagyjából 7-8 perc múlva, amikor a polip már kifehéredett, akkor hozzáaadjuk a vörösbort. Az alkohol elpárolgása után hozzáaadjuk a paradicsomszószt és alacsony tűzön nagyjából 40-50 percig főzzük, amíg a polip meg nem puhul.

leggi tutto
Trittico di gamberoni cotti e crudi e fritti

Trittico di gamberoni cotti e crudi e fritti

4 nagy rákot használunk, amelyeket kis darabokra vágunk. Megsózzuk, borsozzuk és öntünk rá egy kis extraszűz olivaolajat, majd hagyjuk állni 10 percig. Ez alatt az idő alatt nagyon vékony szeletekre vágjuk az epret és előkészítjük a krémsajtot. A krémsajtot ízesítjük sóval, borssal, petrezselyemmel és kaporral. A tálaláshoz legalulra tesszük a sajtkrémet, rá az epreket és legfelülre a ráktatárt.

leggi tutto
Calamarata

Calamarata

Odatesszük a vízet forralni, majd mikor felforrt sózzuk azt és ezután beletesszük a tésztát. A mi esetünkben 10-12 perc amíg megpuhul a tészta (tésztája válogatja), addig elkészítjük a szószt. Egy serpenyőbe olivaolajat, apróra vágott fokhagymát és egy kis szem peperoncinot, erőspapirkát teszünk. Amikor a fokhagyma elkezd megbarnulni hozzáaadjuk a megpucolt és szeletekre vágott tintahalat..

leggi tutto
Caprese sfiziosa con salsa all’origano e pane fritto

Caprese sfiziosa con salsa all’origano e pane fritto

Először elkészítjük az oregánószószt, összekeverve az oregánó-t, sóval és olivaolajjal. Ezután az öreg kenyérszeleteket kockákra vágjuk és extraszűz olivaolajban barnára sütjük. Ujjnyi szeletekre vágjuk a mozzarellát és a paradicsomokat, majd rétegesen tálaljuk. Mozzarella, paradicsom, mozzarella, paradicsom, körülötte pedig dekorációként használjuk a pirított kenyeret.

leggi tutto
Zuppa di fagioli campana con scampi grigliati

Zuppa di fagioli campana con scampi grigliati

Miután egy éjszakát hagytuk állni a babot vízben, puhára pároljuk majd hagyjuk kihűlni ugyanabban a vízben. Ezután egy magasfalú serpenyőben kisütjük az apróra vágott zellert, fokhagymát és a paradicsomot. Majd hozzáadjuk a babot és a vízéből keverünk hozzá, hogy levesszerű legyen.

leggi tutto
Budino al Limoncello con Salsa alle fragole

Budino al Limoncello con Salsa alle fragole

A kis darabokra vágott epreket megfőzzük egy serpenyőben egy kanál cukorral és egy citrom levével, amíg meg nem puhulnak. Utána leturmixoljuk mindezt és elkészült az eperkrémünk.
Összekeverjük a cukorral és fehér krémesre verjük a 6 tojássárgáját.

leggi tutto
Gnocchetti gratinati alla Sorrentina

Gnocchetti gratinati alla Sorrentina

Gnocchit készítjük el először. Összenyomjuk a főtt krumplit és amikor már elkezdenek kihűlni hozzáaadjuk a sót, a tojást, a lisztet és megbolondíthatjuk egy kis szerecsendióval. Ezt homogénné gyúrjuk és hosszúkás rudakká formázzuk a tésztát. Ezt vágjuk fel kis darabokra.

leggi tutto
Semifreddo goloso al caffé

Semifreddo goloso al caffé

Habosra verjük a tejszínt egy másik tálban. Krémesre verjük a tojássárgáját, amihez hozzáaadjuk a cukrot. Ehhez adjuk hozzá a mascarponét, a kihűlt kávét, amit továbbkeverünk és végül a habot belekeverjük egy kanállal, úgy hogy az ne essen össze. Beletesszük a krémet a formákba, a pohárba és aztán 2 órán át hagyjuk a hűtőben összeállni.

leggi tutto
Risotto a tutto prosciutto

Risotto a tutto prosciutto

Elkészítünk egy alaplevet a sonka-aprólékokból. Nagyjából 20 percig főzzük. Egy serpenyőben közben olajon elkezdjük kisütni az apróravágott hagymát és egy kis rizst. Ezt 2-3 percig sütjük magas tűzön, majd levesszük a lángot és szépen apránként hozzáaadjuk az alaplevet.

leggi tutto
Salame di cioccolata

Salame di cioccolata

Egy fazékben vízet forralunk, majd erre teszünk egy másik fazekat, melyben megolvasztjuk és egy kis vajjal összekeverjük az étcsokoládét. Hozzáaadjuk a cukrot, a tojást, a rumot és a száraz kekszmorzsákat. Ezt jól összekeverjük és egy sütőpapír avyg alufólia közepébe tesszük és szalámi alakúvá formáljuk.

leggi tutto

«Hisszük, hogy az asztali örömök az emberi élet legfontosabb örömforrásai közé tartoznak»

Se sei interessato a vedere la ricetta intera, clicca sul nome!