Báránysült krumplikosárral és hagymával
Szószhoz
½ kb báránycsont
1 répa
1 zeller
1 hagyma
2 babérlevél
2 salvia
1 ág rozmaring
1 pohár vörösbor
1 liter víz
Só
Bors
1 gerezd fokhagyma
Bárányoldalashoz
1 kg bárányoldalas
1 gerezd fokhagyma
só
bors
50 gr extraszűz olivaolaj
Krumplitortához
1 kg krumpli
500 gr póréhagyma
2 tojás
1 kanál kenyérmorzsa
só
bors
szerecsendió
100 gr reszelt parmezán
Szósz
Először betesszük a bárányoldalas kevésbé jó részeit, akár a csontokat a sütőbe 230 fokon nagyjából 20-30 percig.
Közben elkészítjük a szószt, mivel elég hosszú a főzési ideje. Kis darabokra vágjuk és olajon odatesszük a répát, zellert, hagymát, fokhagymát, babérlevelet, zsályát, rozmaringot. Amikor megpirultak hozzáaadjuk a sütőben barnára sült bárányoldalas részeket és egy kanál lisztet. Ezt követi egy pohár vörösbor, amit jól összekeverünk és végül két liter hideg vízzel felöntjük. Alacsony tűzön hagyjuk nagyjából 2 óráig, amíg a két liter vízből nagyjából fél liter nem lesz. Ebben a fázisban még egyszer kóstoljuk és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A szószt majd leszűrjük.
Krumplitorta
Megfőzzük a krumplit, majd összenyomjuk őket. Kis darabokra vágjuk a póréhagymát, amit olajon megpirítunk. Hozzáadjuk a krumplihoz a sót, borsot, egy tojást, egy kiskanál parmezánt és a póréhagymát. Ízlés szerint hozzáadhatunk egy kis szerecsendiót is. Ezt a pürét tesszük majd bele a kivajatózott vagy olajjal kikent kis formákba. A tejetére egy kis kenyérmorzsát szórunk, hogy ropogós legyen. 170 fokos sütőben sütjük 15 percig.
Báránysült
A bárányoldalast sózzuk, borsozzuk, majd meggrillezzük mindegyik oldalán, addig amíg meg nem barnul egy kicsit. Aztán egy tepsire tesszük, ízesítjük rozmaringgal, kakukkfűvel és egy kis extraszűz olivaolajjal. Nagyjából 10 percig sütjük.
Tálaláshoz a báránysültet leöntjük az öntettel, a krumplitortácskákat kivesszük a formákból és póréhagymával díszíthetünk.