Gnocchi sorrentino-i mártással (ami paradicsomos)
Gnocchihoz
– 1 kg főtt krumpli
– 1 tojás
– 300 g finomliszt
Szószhoz
– ½ kg hámozott paradicsom
– 1 hagyma
– 10 g bazsalikom
– só
– bors
– 500 bivalymozzarella
– 200 reszelt parmezán
Elkészítési mód:
Gnocchit készítjük el először. Összenyomjuk a főtt krumplit és amikor már elkezdenek kihűlni hozzáaadjuk a sót, a tojást, a lisztet és megbolondíthatjuk egy kis szerecsendióval. Ezt homogénné gyúrjuk és hosszúkás rudakká formázzuk a tésztát. Ezt vágjuk fel kis darabokra.
A szószhoz először kis olajon kisütjük az apróra vágott hagymát és egy gerezd fokhagymát. Amikor a hagyma megpirult, akkor hozzáaadjuk a paradicsomot és nagyjából fél órán keresztül főzzük alacsony tűzön. Kedvünk szerint sózunk és borsozunk.
Amikor a szósz már majdnem kész, akkor felforraljuk a vízet és nagyjából 1-1,5 percre odatesszük a gnocchit. A házilag készült gnocchinak tényleg kevés időre van szüksége, amikor a víz felszínére úsznak, már ki is vehetjük őket és áttehetjük a szószba. Jól összekeverjük és aztán átteszzük őket abba a tálba, amelyet a sütőbe teszünk. Ez lehet kisebb vagy nagyobb tál is, amilyenünk van. Hozzáaadjuk a kis kockákra vágott mozzarellát és a parmezánt. Sütőben sütjük grill-funkción nagyjából 10 percig, amíg nem less ropogós a teteje. És aztán tálalhatunk.