Oldal kiválasztása

Helyszínek

Ahhoz, hogy jobban bemutassuk kik vagyunk és miben hiszünk tavaly szeptemberben elindult televíziós gasztromagazinunk, amelyben egyrészről Flóra végigutazza Itália régióit és találkozik azokkal az őstermelőkkel, családi vállalkozásokkal, akiknek termékei fellelhetőek az Akademia polcain.

San Daniele del Friuli az északi Friuli-Giulia-Venezia régióban fekszik, a Tagliamento folyó keleti oldalán. Annak ellenére, hogy a várost alig 9 ezren lakják, nevét az egész világon ismerik. Ez a méltán híres, évszázados tradíciókra visszatekintő san daniele-i nyers, szárított sonkájának köszönhető, amely helyben, kézműves módszerrel készül és éppen ezért védett eredetnév.
Flórának Arianna mutatta meg, hogyan is készül a sonka a Prolongo Sonkaüzemben. A többgenerációs családi vállalkozás alapjait és így a sonkaérlelés technikáját a Arianna nagypapája fektette le. Ez a technika lényegében nem sokat változott azóta sem, hiszen a San Daniele völgyre jellemző természeti adottságok a biztos kulcsa annak, hogy a sonka olyan zamatosra érjen, amilyennek ismerjük.

Conegliano városa Veneto tartományában fekszik, Treviso régiójában, Prosecco szomszédságában. A 35 ezer fős város igen gazdag kultúrális és építészeti örökséggel rendelkezik, azonban mégis a szőlődűnéiről híres, hiszen ebben a vidékben készül az igazán fiatal, azonban annál ismertebb prosecco ital. Sőt, csak Conegliano-Valdobbiadene tengelyen, ahova a magasabb minőségű területek tartoznak, készül az eredetvédett és igen szigorúan szabályozott Prosecco Superiore DOCG. Velencétől 50km-re, észak-nyugatra helyezkednek el ezek az ültetvények, jellemzően meszes talaj található itt. A domboldalak meredeksége miatt gyakran teraszosan vannak kialakítva a parcellák. Az egész régió 13 000 hektár, amelyből 5200 hektár a magasabb minőségű terület. Ide látogatott el Flóra, akit Domenico kísért el a Vigne Doro cég dűnéire, illetve a palackozóüzembe.

Corno di Rosazzo egy kis község Udine környékén, Friuli tartományban. Az alig háromezer fős kisváros a lankás dombok és szőlőültetvények között húzódik meg a kicsit nagyobb Cividale város szomszédságában. A két város között találhatóak Antonio Volpe, a Le Due Torri borászat ültetvényei is. Cividale, Friuli tartomány talán legszebb kisvárosa, a kétezer éves település számos értékes műemléket rejt zegzugos utcái között, de mindenekelőtt sajátos hangulata, csodálatos fekvése és kitűnő borai miatt kihagyhatatlan látnivaló.
Az Udinétől 15 km-re keletre lévő Cividale del Friuli legnevezetesebb műemléke a világhírű, ősi longobárd templom, a legfelejthetetlenebb élmény azonban a céltalan bolyongás az óváros szűk utcácskáiban, sikátoraiban, egy pohár kitűnő helyi bor élvezete valamelyik hangulatos piazzán, és természetesen az Ördög-híd nem mindennapi látványa.
Flóra is bejárta ezt a városkát, hogy aztán elfogyasszon egy, az olasz szokásoknak megfelelő aperitivot. Itt ismerte meg a Frico Friulano-t is, melynek szerencsére a receptét Alessandro meg is tanította neki.

Castelfranco Észak-Olaszország Veneto régiójának Treviso tartományában fekszik, nem messze a hegyek lábaitól. Közel 35 ezren lakják ezt a várost, amely a mind máig álló középkori várfaláról és dómjáról ismert, illetve arról, hogy itt született Giorgione, másnéven Giorgio di Castelfranco, olasz festő, a reneszánsz vezető velencei mestere. A csodálatos fekvésű városban Flóra a legédesebb olasz desszerteket kóstolta végig és a Fraccaro Spumadoro Spa cukrászatában Paolo Pietrobon, Luca Fraccaro, Michele Fraccaro vezetésével pillanthatott be az édességkészítés rejtelmeibe.

Cortaccia az észak-olaszországi Bolzano városához közel, az osztrák határnál fekszik a hegyek között. Itt már igen markánsan érezni az osztrák hagyományokat, szokásokat és a német nyelv is megszokott. Cortaccia-ban, amely városnak a szőlő és az alma a nagykövete, mindenki ismer mindenkit. Ez egyrészt annak köszönhető, hogy a város kicsi, másrészt, mert szövetkezetben működik a Kurtatsch nevű borászat is, melynek majd 120 borász a tagja.
Flórát is a Kurtatsch Kellerei nevű borászat tagjai, Michael és Andreas vezették körbe a szőlőültetvényeken és az évszázados borospincékben.

Asciano Olaszország egyik legszebb régiójában, Toszkánában található. A lélegzetelállitóan szép, tipikus mediterrán város, gyönyörü házaival, épületeivel, tájaival nyűgözi le az idelátogatókat. A dimbes-dombos toszkán látkép pedig olyan, mint a filmekben. Olivafák és szőlőültetvények között bújnak meg a toszkán villák, amelyekhez az összekötő utat tujasor keretez.
Ilyen a Podere Alberese nevű agriturismo is, melyet Lucia családja vezet. Bort és olivaolajat készítenek, illetve vendégül látják a turistákat. Flórát is Lucia kalauzolta látogatása alkalmával és mutatta meg, hogyan készül a Chianti bor.

A Toszkána szívében fekvő gótikus városba érkezőket kis utcák, középkori épüketek, templomok és megávalragadó terek várják. A hagyományokat tisztelő sienaiak nem csak városképükben őrizték meg történelmük örökségét, hanem évente kétszer megrendezik a Paliot, azt a lovas- és zászlódobáló versenyt, amellyel a város különböző kerületeinek ifjai mérkőznek meg a hömpölygő tömegek közepette, és amellyel tösztelegnek egy évszázados hagyomány előtt.
Flóra is ellátogatott ide Lucia-val, akit a Podere Alberese-ből ismert, miután Fabio elmagyarázta neki, hogyan is készül az olivaolaj és hogyan kell jól olivaolajat kóstolni.

Torrita di Siena a várost jellemző négyszögletű tornyokról kapta a nevét, melyet olaszul úgy mondunk torre. Az ezredforduló óta lakott településnek négy tornya és három kapuja van a városfalon, mely garantálta a város érintetlenségét és változatlanságát az évszázadok ellenére.
Flóra robogóval járta be a kisvárost, ahol a fiatalok zászlódobálást gyakoroltak. A helyiek nagyon vendégszeretőek, ezt Giorgio, a régi buszsofőr és Roberta, a Belli hentesüzlet vezetője is tanusították, akik vendégül látták Flórát.

A tengerparttól nem messze, Toszkána déli részén fekszik Grosseto városa. A várost középkori városfalak veszik körül, melyek a régmúltat idéző San Lorenzo dóm-ot, a Dante Alighieri teret és számos kis utcát rejt, melyek bájosan ötvözik a történelmet az apró kézműves üzlettekkel.
Ebben a varázslatos vidékben található a Nannoni szeszfőzde is, ahol a világ talán legfinomabb grappa-it készíti a desztillálómester Priscilla, akit Flóra is meglátogatott.

Padova – Petra – Liszt

Padova az észak-olaszországi Veneto régió azonos nevű Padova megyéjében található város, számos jelentős történelmi esemény helyszíne, Páduai Szent Antal nyughelye, jelentős zarándokhely. 1222-ben alapított egyeteme Európa egyik első felsőoktatási intézménye volt, amely egyben jelentős kulturális központtá tette, és amelynek magyar hallgatói is voltak, oktatói között pedig olyan jelentős személyiségek szerepeltek az évszázadok során, mint Galileo Galilei.
De Padova-ból származik az a kiváló minőségű búzaliszt, amely az Akademia Italiaban készülő összes tésztának és kenyérnek az alapja. Flóra is meglátogatta a Quaglia malmot, ami egy többgeneráció óta építkező és fejlődő cég, akik a világhírű Petra lisztet is készítk. A malomban Flórának nem csak azt mutatták meg, hogyan őrlik a lisztet manapság, de a mellette működő pizza és tészta akadémián azt is megtanulhatta, hogyan kell pizzát készíteni.

Sicilia, Sciacca – Regno dei Ulivi – Olio

A napsütötte Szicília dél-nyugati oldalán található a tengerparti Sciacca városa, amelynek igazán magávalragadó óvárosát mindenképpen érdemes meglátogatni. A tenger közelségének köszönhetően halászat, halas ételek és gyönyörű városszéli strandok jellemzik ezt a várost.
Flóra a vidékre oly jellemző olivaolajjal ismerkedett meg Desire, a Regno dei Ulivi gyár egyik munkatársa kalauzolásával. Meglátogatták a misztikus, ősi olivafát, szüreteltek és megkóstolták az ott készült különböző ízesítésű olivaoljakat. Sőt, Calogero, a híres sciacca-i utcai árus, megmutatta Flórának a Szicíliára oly jellemző pisztáciából készült street food-ot is.

Sicilia, Marsala – Donnafugata – Vino

A Szicília nyugati csücskén fekvő Marsala egy igazi halászfalu és borászati központ. A Tunéziától 140 km-re fekvő város neve eredetileg Marsa Allah, ami arabul csak annyit tesz, az isten kikötője. A város nagykövetei a világban a marsala bor és a környező partokon termelt tengeri só.
Itt található Szicília, de talán egész Olaszország egyik legkiemelkedőbb borászata, a Donnafugata borház is, melyet Flóra is meglátogatott. A Szicília különböző részein, illetve Pantelleria szigetén elterülő szőlőültetvényeket, a Rallo család 1851 óta birtokolja és műveli. A vörös-, fehér- és édesborokat gyártó borászat vezetője, José, aki Flórát is kalauzolta az itt készült borok ízvilágában, sokat mesélt a bor és a zene magávalragadó kettőséről is.

Puglia, Lecce – Contizecca – Vino

Lecce Olaszország Puglia régiójában, a Salentói-félsziget közepén, az azonos nevű megye székhelye. A számos barokk épület által meghatározott egységes városképének köszönhetően „Dél Firenzéjének” is nevezik. A magávalragadó város egyszerűen olyan, mint egy múzeum a szabad ég alatt, a törtélem különböző szépségeit őrzi és ágyazza be a mindennapokba.
A Contizecca borászat is itt található, nem messze Lecce városától. Flóra épp jókor érkezett, mert be tudott segíteni a szüretbe, majd végigkóstolhatta a finom borokat is. Meglátogatta az itt élő Signora Ada-t, aki megmutatta neki a helyi specialitásokat, mint a Pittole lángost és a csicseriborsó-krémet. De nem maradhatott ki a Lecce-i cukrászat sem, ahol igazán finom édességek készülnek.

Puglia, Bari – De Carlo – Olio

Bari az azonos nevű megye és egyben a csizma sarkában található Puglia régió székhelye, Nápoly után Dél-Olaszország második legnagyobb városa.
Az Adriai-tenger partján fekvő, ma jelentős ipari és oktatási központnak többszáz éves a története. A tenger, a közelben lévő apró falvak és olajfa ültetvények hozzátartoznak a Bariban uralkodó éltérzéshez.”
A De Carlo olivaolaj-gyár 10 000 fája is ebben a vidékben található. A többgenerációs családi vállalkozást vezető De Carlo család Flórát is bevonta az olivaszüretbe, sőt megtanították őt arra, hogyan kell olivaolajat kóstolni vagy belőle igen finom zöldséges tésztát készíteni.

Campania, Gragnano – Fabbrica della Pasta

Gragnano az olasz csizma bokatájékán, Nápolytól 30 km-re található. A város határát jelző táblán a néven kívül csak annyi szerepel, hogy „ A tészta Európai fővárosa”. Ez azért van így, mert valaha itt találták ki a lassú tésztaszárítást: a friss tésztát kifüggesztették a szabad levegőre, a városon átfújó szél pedig lassan megszárította. Az ilyen tészta finomabb, és élő marad: lélegzik, hiszen felülete porózus, forró vízbe dobva jobban megduzzad, szépen felveszi a szószt is. A másik egyedülálló hozzávaló a különleges gragnanói víz, amely a Fatio hegy forrásaiból származik, és csekély kalciumtartalmánál fogva ideális a tésztakészítéshez.
Flóra is meglátogatta az itt található Antica Fabbrica della Pasta di Gragnano, azaz a régi gragnano-i tésztagyárat, ahol Antonino mutatta meg neki a tésztakészítés történetét. És ha már tészta, akkor aztán igazán finom tengergyümölcsei spagettit készített az Amalfi városban található Azzurro étterem szakácsával.

Campania, Agerola – Mozzarella

Campania régió székhelye a Vezúv lábánál fekvő csodálatos és élettel teli Nápoly. A számos ókori és középkori műemléket nyüzsgő utcák, utcai árusok, piacok töltik meg élettel. A kikötőből hajók indulnak a horizonton feltűnő Capri szigetére, míg a tengerparti sétány elegáns épületegyütteseit ellentmondásosan bájossá teszik a hangoskodó és életszerető hömpölygő tömeget. Az olasz gasztronómia fellegvárának is nevezett Nápoly a mozzarella-ról és a pizzáról híres.
Flóra is ellátogatott a tengerpartnál található agerolai dombok közé, hogy megtanulja hogyan készül a a bivalytejből készült mozzarella és a tehéntejből készült fior di latte. Majd meglátogatta a Nápolyi halpiacot, ahol nagyon sok izgalomban volt része, hogy aztán megkóstolja az igazi, hamisítatlan nápolyi margherita pizzát.

Campania, Caserta, Mondragone – Distilleria Petrone

Nápolytól északra, a tenger partján található az olaszok által is kedvelt Mondragone város és annak strandszakasza. A Tirrén-tenger partján fekvő városnak történelme az ókori rómáig nyúlik vissza és a mai formáját a 14-ik században nyerte el. Mára a hangulatos strandok, citromfák és a limoncello hazájává vált.
Flórát is a Petrone nevű likőrgyár fiatal vezetője, Andrea vezette körbe az ültetvényeken, amelyeknek nagyon varázslatos hangulatuk van, ahogy a dombok felől római romok övezik, a másik oldalon pedig a tenger látható a horizonton. Az itt termő citromokból készítik a citromos likőröket és a csupa természetes alapanyagból előállított limoncello-t, amely az olasz étkezések közkedvelt digestif-je.

Campania, Avellino Montefalcione – Azienda Vinicola Donnachiara

A Vezúvtól a hegyek felé található Campania régió zöld Irpinia-ja, amelyet a helyiek előszeretettel hívnak Dél-Italia Toszkánájának. Ebben a vidékben számos apró város található, melyeket dimbes-dombos utak kötnek össze. Az Amalfitól és Nápolytól fél-fél órára fekvő Montefalcione-t is hegyek és szőlőültetvények övezik.
A helyre jellemző fehér- és vörösborokat készítő Donnachiara borászat is ebben a vidékben található. A borászat ugyan fiatal még, alig 10 éves, azonban a névvel a dédnagymamának tisztelegnek, akié a földek voltak. A céget a Petitto család vezeti, akinek a feje Umberto, akit a helyiek csak Professore-nak hívnak. Flóra a Petitto családnál vendégsében, pontosabban egy vasárnapi családi ebéden volt.

Montepulciano – GM Caffe – Caffè

A gyönyörű toszkán vidék egyik legvonzóbb települése ez a városka, mely egy kialudt vulkán oldalkatlanában fekszik, ennek is köszönhető messze földön híres bora, a Vino Nobile.
A város szép középkori épületei mellett jelentőséggel bírnak a firenzei származású reneszánsz művész, id. Antonio da Sangallo által tervezett paloták, városkapu és templom.
Ebben a vidékben található a Caffé GM nevű kávékészítő üzem is, melyet Maurizio vezet. Ő mutatta meg Flórának is, hogy milyen eljárással készíti a kávékülönlegességeit, melyhez egyrészről a világ különböző tájairól rendel kávészemeket, mársézről igazi fatüzelésű kemencében pörköli azt.

Parma – Salumificio Prosciuttificio Umberto Boschi

Azt írják valahol: Parma életstílus. Operába jársz, Verdit kívülről fújod, trattoriában kenyeret és felvágottat eszel, a központ kis utcáin sétálsz, aperitifet iszol, dialektussal társalogsz, kerékpározol, a kulturális eseményekben veszel részt.
És hát itt készül a világhírű parma-i sonka. A prosciutto sikerének titka a völgyben jól tartott állatok, a kiváló alapanyagok és a gondos, hagyományokat őrző érlelési eljárásmód. Ezt mutatta meg Flórának Lorenzo, a Boschi Sonkaüzem vezetőjének fia.

Tudjon meg többet..

[contact-form-7 404 "Nem található"]
This site is registered on wpml.org as a development site.