Báránysült krumplikosárral és hagymával
Ingredienti:
Per il sugo
– ½ kg ossa di agnello
– 1 carota
– 1 sedano
– 1 cipolla
– 2 foglie di alloro
– 2 salvia
– 1 rametto di rosmarino
– 1 bicchiere vino rosso
– 1 litro d’acqua
– Sale
– Pepe
– 1 spicchio d’aglio
Per l’agnello
– 1 kg agnello
– 1 spicchio d’aglio
– sale
– pepe
– 50 gr olio extra vergine d’oliva
Per la torta di patata
– 1 kg patate
– 500 gr porro
– 2 uvova
– 1 cucchiaio panegrattato
– sale
– pepe
– noce moscata
– 100 gr parmigiano grattuggiato”
Szósz
Először betesszük a bárányoldalas kevésbé jó részeit, akár a csontokat a sütőbe 230 fokon nagyjából 20-30 percig.
Közben elkészítjük a szószt, mivel elég hosszú a főzési ideje. Kis darabokra vágjuk és olajon odatesszük a répát, zellert, hagymát, fokhagymát, babérlevelet, zsályát, rozmaringot. Amikor megpirultak hozzáaadjuk a sütőben barnára sült bárányoldalas részeket és egy kanál lisztet. Ezt követi egy pohár vörösbor, amit jól összekeverünk és végül két liter hideg vízzel felöntjük. Alacsony tűzön hagyjuk nagyjából 2 óráig, amíg a két liter vízből nagyjából fél liter nem lesz. Ebben a fázisban még egyszer kóstoljuk és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A szószt majd leszűrjük.
Krumplitorta
Megfőzzük a krumplit, majd összenyomjuk őket. Kis darabokra vágjuk a póréhagymát, amit olajon megpirítunk. Hozzáadjuk a krumplihoz a sót, borsot, egy tojást, egy kiskanál parmezánt és a póréhagymát. Ízlés szerint hozzáadhatunk egy kis szerecsendiót is. Ezt a pürét tesszük majd bele a kivajatózott vagy olajjal kikent kis formákba. A tejetére egy kis kenyérmorzsát szórunk, hogy ropogós legyen. 170 fokos sütőben sütjük 15 percig.
Báránysült
A bárányoldalast sózzuk, borsozzuk, majd meggrillezzük mindegyik oldalán, addig amíg meg nem barnul egy kicsit. Aztán egy tepsire tesszük, ízesítjük rozmaringgal, kakukkfűvel és egy kis extraszűz olivaolajjal. Nagyjából 10 percig sütjük.
Tálaláshoz a báránysültet leöntjük az öntettel, a krumplitortácskákat kivesszük a formákból és póréhagymával díszíthetünk.