Ricette
In ogni episodio Alessandro insegna a Flóra a cucinare due ricette, che trovi qui di seguito. Si tratta di piatti della cucina tradizionale italiana, che puoi facilmente realizzare anche a casa.
Risotto ai funghi porcini
Tritare la cipolla, farla cuocere in una padella con l’olio. Dopo 3 minuti aggiungere il riso. Cuocere il riso con la cipolla per 2-3 minuti finchè non diventa brillante. Aggiungiamo il vino bianco. Quando il vino bianco è evaporato, aggiungiamo piano piano il brodo.
Spaghetti all’Amatriciana
Tagliate la cipolla in piccoli pezzi e caramellatela nell’olio d’oliva (7-8 minuti). Aggiungete la salsa di pomodoro, sale, pepe e prezzemolo tritato. Cuocete a fuoco lento per 10 minuti.
Spaghetti alla Carbonara
Mescolate i tuorli d’uovo con il pecorino, il parmigiano e il pepe in una ciotola. Tagliate lo speck e fatelo rosolare in una padella. Quando è pronto, aggiungete gli spaghetti e mescolate. Fate cuocere a fuoco lento per 2-3 minuti e mescolate continuamente, poi versate il tutto nella crema di uova e mescolate bene.
Filetto di orata alla mugnaia
Pulite e tagliate il pesce in 4 filetti. Mettete i 4 filetti in una padella antiaderente dopo averci sciolto del burro e posateli ancora con la loro pelle. Fate cuocere per 4 minuti. Aggiungete sale e pepe. Versateci un po’ di vino bianco e del prezzemolo. Coprite e cuocete per 4-5 minuti.
Parmigiana di melanzane
Tagliare a fette le melanzane. Saliamo. Aspettiamo 5-10 minuti, quando le melanzane buttano fuori l’acqua, le asciughiamo. Infariniamo le fette di melanzane, le inzuppiamo nelle uova sbatutte e facciamo friggere nel’olio di semi. Iniziamo a comporre la parmigiana con
Branzino allo scoglio
Pulire il branzino e preparare 2 filetti. In una padella mettiamo 10 g di olio, l’aglio, facciamo scaldare l’olio Aggiungiamo le cozze, le vongole e i calamari e facciamo coucere a fuoco vivo per 4-5 minuti. Aggiungiamo pomodirini, prezzemelo e basilico..
Lasagne al forno bolognese
Scaldate l’olio e soffriggere il sedano e la carota a fiamma bassa. Aggiungete il macinato e cucinatelo per bene. Quindi aggiungete il vino e le spezie a vostro piacere e se volete anche un po’ di rosmarino e salvia. Per ultimo aggiungete la passata di pomodoro e cucinate sempre a fiamma bassa per 2-3 ore fino quando il grasso non risale in superficie.
Frico friulano
Olajban megpirítjuk az apróra vágott hagymát. Amikor barnulni kezd, hozzáadjuk az előzőleg megfőzött, kis darabokra vágott krumplit. A megpuhult krumplihoz adjuk a kis szeletekre vágott puha sajtot. Az egészet serpenyőben összesütjük, amíg a sajt meg nem olvad.
Tagliolini di San Daniele e crema di latte
A sonkát vékony szeletekre vágjuk és olajban mepirítjuk. Hozzáadjuk a főzőtejszínt és készre főzzük. Amikor elkészültek, összekeverjük a kifőtt tésztával, a parmezán sajttal, és a kakukkfűvel, hogy az ízek összeérjenek. Ízlés szerint fűszerezzük sóval és borssal.
Gamberoni al prosecco e san daniele
A friss rákokat megsózzuk, megborsozzuk, majd vékony szeletekre vágott San Daniele-i sonkába csavarjuk, s ezek után egy serpenyőben olivaolajban kisütjük. Felöntjük egy kevés Prosecco-val. 5-6 perc sütés után készen vagyunk és a koktélparadicsomos vegyes salátával tálaljuk.
Risotto al prosecco e montasio
Egy fazékba tesszük a répát, a paradicsomot, a zellert és a hagymát majd felöntjük vízzel és levest készítünk belőle. Hozzáadunk sót, olajat. Egy lábasban a hagymát olajon megfuttatjuk, míg kis színe lesz. Hozzáadjuk a rizst, s 1 percig “üvegesítjük”. Hozzáöntjük a Prosecco-t, s amikor az elpárolgott, szakaszosan hozzáadjuk a korábban elkészített levest.
Zuppa di asparagi e farro
Sós vízben 20 percig forrni hagyjuk az árpát. Közben megpároljuk olivaolajban 5 percen keresztül a zellert, a hagymát, és a répát. Hozzáadjuk a kis darabokra vágott spárgát, majd hozzáadjuk a zöldség alaplét. Majd hozzákeverjük a víztől leszűrt árpát, ezek után megsózzuk, megborsozzuk, és 15 percig főzzük.
Cappellacci con porcini
Megpároljuk a gombát együtt a fokhagymával, olivaolajjal, kicsire vágott petrezselyemmel, 10 percig főzzük. Amikor a gomba kihűlt hozzáadjuk a túrót, a reszelt sajtot, a szerecsendiót, a sót. Kinyújtjuk a korábban elkészített tésztát fél cm vastagságúra, majd 5×5 cm-es négyzeteket csinálunk. A közepére rakjuk a tölteléket és összecsukjuk.
Lingua di manzo al rafano
Megfőzzük a marhanyelvet 4 órán keresztül, együtt a fokhagymával, zellerrel, répával, hagymával, babérlevéllel, és a sóval. Miután megfőtt a nyelv kihűlni hagyjuk, majd vékony szeletekre vágjuk. Mellé tesszük a tálra a tejszínnel, tormával és borecettel összekevert krémet, és a koktélparadicsomot.
Tiramisu
Hogy elkészítsük a krémjét, felverjük a tejszínt, hozzáadjuk a cukrot, a tojássárgáját és a Mascarponét. Felverjük addig, amíg egy összeállt konzisztenciát kapunk. Fogjuk a tálkát, és belerakjuk a – korábban rum aromával ízesített kávéba merített – babapiskótát, és rászórjuk a kakaóport.
Calamari saporiti
Megpirítjuk a megtisztított, megmosott tintahalat, 3 evőkanálnyi olivaolajban, a szétnyomott fokhagyma gerezddel. Kicsit megsózzuk, megborsozzuk. Hozzáadjuk a petrezselymet a paradicsomokat és a fehérbort. 5 percig párolni hagyjuk. Végül egy olyan tálba tálaljuk, amelyre előszőr a friss rukkolát raktuk.
Bruschetta di polenta con crema di ricotta, porro e San Daniele
Felforraljuk az 1 liter vizet, hozzáadjuk a sót és a kukoricadarát. 1 órát kis tűzön főzzük. Beleöntjük egy tepsibe és hagyjuk kihűlni. Mikor kihűlt a bruschettához hasonló szeleteket vágunk belőle. Teflonedényben kevés olajjal pirítjuk egy kicsit, 5-5 percet oldalanként. Csinálunk egy krémet a ricottából, parmezán sajttal és a tejszínnel.
Pappa al pomodoro
Egy lábasba öntjük az olajat, a hagymát, a szétnyomot fokhagymát, és a bazsalikomot. 10 percig kis tűzön pirulni hagyjuk. Majd hozzáadjuk a darabokra vágott paradicsomot. Párolni hagyjuk további 10 percig. Hozzáadjuk a húsalaplevet, a sót és a borsot. Tovább főzzük 10 percig, majd végül hozzáadjuk még a kockákra vágott kenyeret. Tovább főzzük még 10 percig és az étel elkészült.
Peposo al chianti
Felvágjuk kis kockákra a marhahúst, megsózzuk, megborsozzuk, rászórjuk a lisztet és összekeverjük. Megpirítjuk az olivaolajjal egy serpenyőben. Egy fazékban megpirítjuk a zellert, a hagymát, a répát és a szétnyomott fokhagymát. Majd ehhez hozzáadjuk a megpirított húst. Hozzáöntjük még a vörösbort, majd 5 percig főzzük, végül hozzáöntjük a vizet és a paradicsomsűritményt is.
Ragù di carne Toscano
Megpirítjuk olajban a zellert, a répát a hagymát. Hozzáadjuk kolbászt, a csirkemájat, és a marhahúst. Együtt 10 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a vörösbort. 5 perc főzés után hozzáadjuk a paradicsomszószt, a sót, a borsot és az 1 liter vizet. Főzzük kis tűzön 2 órát.
Cantucci
Összekeverjük a cukrot, a tojást és a vajat. Mikor az egész homogén, hozzáadjuk a reszelt héjakat, a vaníliát, majd a lisztet, az élesztőt, és a mandulát. Összekeverjük, míg egy homogén konzisztenciát kapunk. A tésztából kb. 20 centiméteres cső alakú formákat csinálunk, sütőben 180 fokon 15 percig sütjük. Amikor kivesszük, még melegen felvágjuk oly módon, hogy Cantuccio formája legyen.
Involtini di prosciutto di Parma, mozzarella di buffala e insalate di pomodorini e olive
Felvágjuk 4 részre a mozarellát, minden darabot betekerünk egy szelet sonkával. Majd elkészítjük a madársalátát és a rukkolát salátának, olajjal és sóval. Hozzáadjuk a paradicsomot és az olivabogyót. Felszolgáljuk egy tálon a tekercseket a salátával.
Saltimbocca alla Romana
Felvágjuk a húst 1 cm vastag szeletekre. Megsózzuk borsozzuk, majd a lisztbe forgatjuk. Minden szelet húsra rárakjuk először a sonkát majd a zsályát. Egy serpenyőben vajon oldalanként 10-10 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a fehérbort, s így még egy percig főzzük, és készen is vagyunk.
Crespella ricotta flambé alla grappa
A palacsinta tésztához összekerjük a tejet, a tojást, a lisztet, és a sót, és kisütjük. A töltelékhez összekeverjük a túrót, a citromhéjat, a narancshéjat, a vaníliát, a cukrot és a csokidarabokat. Jól összekeverjük, majd belerakjuk a palacsinta közepébe, és kétszer félbehajtjuk. Teflon serpenyőben megsütjük vajjal, és amikor a serpenyő forró, beleöntjük a pálinkát és meggyújtjuk, majd amikor magától elalszik elkészültünk.
Risotto alla grappa
Megpirítjuk a hagymát 100 g vajjal. Hozzáadjuk a rizst, 2 percig “üvegesítjük”. Hozzáadjuk a pálinkát, majd elpárologtatjuk azt. Hozzáadunk egy merőkanálnyi alaplét. 12 percig főzzük a rizst kevergetve, folyamatosan adva hozzá a húsleveslét. Miután a rizs megfőtt, hozzáadjuk a lereszelt sajtot, és a vajat.
Insalata di funghi freschi, rucola, Parmigiano e pancetta croccante al balsamico
Elkészítési mód:Serpenyőben megpirítjuk a császárszalonnát, majd hozzáadjuk a balzsamecetet és amikor az ecet elgőzölög készen van a szalonna. Elkészítjük salátaként a rukkolát, a vékony szeletekre vágott gombát olajjal és sóval. Tányérra rakjuk a salátát, rá a balzsamecetes császárszalonnát és rászórjuk a sajt szeletecskéket.
Calzone
Összekeverjük a lisztet vízzel és az élesztővel, s utána hozzáadjuk a sót és az olajat. 5 percig jól összegyúrjuk, majd hagyjuk lefedve pihenni 40 percig. Megformázzuk belőle a pizza alakot 1 cm vastagon. Csinálunk belőlük 10 cm átmérőjű kör alakú tésztákat. Megtöltjük egy kiskanálnyi paradicsomszósszal, egy kis darab mozzarellával, és a további hozzávalókkal. Összehajtjuk félbe, majd sütőben 200 fokon 15 percig sütjük.
Zuppa di pesce e crostacei
Egy serpenyőben extraszűz olivaolajon sütjük a kis darabokra vágott fokhagymát, kardhalat, scampi rákokat, tintahalat és a polipot. Amikor ezek elkezdenek kifehéredni, akkor hozzáadjuk a kagylókat, a cozzét és a vongolét. Végül a rákot, amelyet hosszába megvágunk, mielőtt beletesszük a serpenyőbe. Amikor a hozzávalóink átsültek hozzáadunk 2 kanál fehérboros ecetet, a paradicsomszószt és a hallevet..
Cannoli Siciliani
Először elkészítjük az édesség tésztaalapját, összekeverve az összes por alapú hozzávalót, majd a folyékonyakat. Addig gyúrjuk, míg össze nem áll. Amíg a tészta pihen (40 perc), elkészítjük a tölteléket, a túrókrémet. Összekeverjük a hozzávalókat és addig keverjük, míg krémes nem lesz.
Caponata di Melanzane
Kis kockákra vágjuk a padlizsánt és megsózzuk. Tíz perc múlva felszívjuk egy papírkendővel a padlizsánból kivált nedvességet. Kisüjtük napraforgóolajban a padlizsánt. Eküzben az angolzellert is kis darabokra vágjuk és 5 percig forralt vízben puhítjuk. A kis darabokra vágott hagymát olajon kisütjük, hozzáadjuk a következő sorrendben az alapanyagokat
Tagliata di pesce spada con melanzane, pecorino siciliano al pepe e marmellata di pomodori
Megpirítjuk a hagymát 100 g vajjal. Hozzáadjuk a rizst, 2 percig “üvegesítjük”. Hozzáadjuk a pálinkát, majd elpárologtatjuk azt. Hozzáadunk egy merőkanálnyi alaplét. 12 percig főzzük a rizst kevergetve, folyamatosan adva hozzá a húsleveslét. Miután a rizs megfőtt, hozzáadjuk a lereszelt sajtot, és a vajat.
Trionfo di cozze in tre modi
Egy kis olajban elkezdek kisütni egy gerezd fokhagymát és egy kis darab peperoncinot. Amikor a fokhagyma már elkezd bepirosodni, hozzáaadom a kagylákat is és a paradicsomszószt. Addig hagyom a tűzön, amíg ki nem nyílnak a kagylók. Tálalom.
Polipo al vino rosso in coccio di pane
Egy serpenyőben olajat önrünk és megpirítjuk a fokhagymát. Ehhez adjuk hozzá a centimeter vastagságúra vágott polipot. Nagyjából 7-8 perc múlva, amikor a polip már kifehéredett, akkor hozzáaadjuk a vörösbort. Az alkohol elpárolgása után hozzáaadjuk a paradicsomszószt és alacsony tűzön nagyjából 40-50 percig főzzük, amíg a polip meg nem puhul.
Filetto di Orata in crosta di patate e zucchine al forno con pesto di olive nere
Feketeolivás pesto. Leturmixoljuk a feketeolivát egy kis sóval és borssal, és egy csepp olivaolajjal, amíg krémes nem lesz. Előkészítjük a keszeget, az orata-t úgy, hogy megtisztítjuk, sózzuk és borsozzuk mindkét oldalát. Ezután a krumplit és a cukkinit nagyon vékony (pár miliméteres) szeletekre vágjuk.
Torta soffice all’olio extravergine con glassa al limone
Felverünk 3 tojást és hozzákeverjük a cukrot. Amikor igazán habos lett, akkor hozzáadjuk a vizet, az olajat, a reszelt citrmohéjat, a lisztet és a sütőport is. Ezután betesszük nagyjából 30 percre a 180 fokos sütőbe.
Trittico di gamberoni cotti e crudi e fritti
4 nagy rákot használunk, amelyeket kis darabokra vágunk. Megsózzuk, borsozzuk és öntünk rá egy kis extraszűz olivaolajat, majd hagyjuk állni 10 percig. Ez alatt az idő alatt nagyon vékony szeletekre vágjuk az epret és előkészítjük a krémsajtot. A krémsajtot ízesítjük sóval, borssal, petrezselyemmel és kaporral. A tálaláshoz legalulra tesszük a sajtkrémet, rá az epreket és legfelülre a ráktatárt.
Calamarata
Odatesszük a vízet forralni, majd mikor felforrt sózzuk azt és ezután beletesszük a tésztát. A mi esetünkben 10-12 perc amíg megpuhul a tészta (tésztája válogatja), addig elkészítjük a szószt. Egy serpenyőbe olivaolajat, apróra vágott fokhagymát és egy kis szem peperoncinot, erőspapirkát teszünk. Amikor a fokhagyma elkezd megbarnulni hozzáaadjuk a megpucolt és szeletekre vágott tintahalat..
Caprese sfiziosa con salsa all’origano e pane fritto
Először elkészítjük az oregánószószt, összekeverve az oregánó-t, sóval és olivaolajjal. Ezután az öreg kenyérszeleteket kockákra vágjuk és extraszűz olivaolajban barnára sütjük. Ujjnyi szeletekre vágjuk a mozzarellát és a paradicsomokat, majd rétegesen tálaljuk. Mozzarella, paradicsom, mozzarella, paradicsom, körülötte pedig dekorációként használjuk a pirított kenyeret.
Mille foglie di tonno in crosta di pistacchi con pesto al basilico e pomodorini al forno farciti di formaggio fresco
Először a sajtkrémet ízesítjük sóval, borssal és oregánóval. A kooktélparadicsomokat félbevágjuk és mindegyik tetejére teszünk egy kis kanál sajtkrémet, majd betesszük őket a 180 fokos sütőbe 10 percre. Közben elkészítjük a bazsalikomos pestot, melyhez egy turmixgépbe beletesszük a bazsalikomot, sót és az olivaolajat.
Zuppa di fagioli campana con scampi grigliati
Miután egy éjszakát hagytuk állni a babot vízben, puhára pároljuk majd hagyjuk kihűlni ugyanabban a vízben. Ezután egy magasfalú serpenyőben kisütjük az apróra vágott zellert, fokhagymát és a paradicsomot. Majd hozzáadjuk a babot és a vízéből keverünk hozzá, hogy levesszerű legyen.
Budino al Limoncello con Salsa alle fragole
A kis darabokra vágott epreket megfőzzük egy serpenyőben egy kanál cukorral és egy citrom levével, amíg meg nem puhulnak. Utána leturmixoljuk mindezt és elkészült az eperkrémünk.
Összekeverjük a cukorral és fehér krémesre verjük a 6 tojássárgáját.
Gnocchetti gratinati alla Sorrentina
Gnocchit készítjük el először. Összenyomjuk a főtt krumplit és amikor már elkezdenek kihűlni hozzáaadjuk a sót, a tojást, a lisztet és megbolondíthatjuk egy kis szerecsendióval. Ezt homogénné gyúrjuk és hosszúkás rudakká formázzuk a tésztát. Ezt vágjuk fel kis darabokra.
Carré d’agnello alla brace con tortino di patate e cipollotti
Először betesszük a bárányoldalas kevésbé jó részeit, akár a csontokat a sütőbe 230 fokon nagyjából 20-30 percig. Közben elkészítjük a szószt, mivel elég hosszú a főzési ideje.
Bistecca di manzo alla toscana (Fiorentina)
Balzsamecetes hagymalekvár. Kis darabokra vágjuk a hagymát, majd alacsony tűzön sütjük egy kis extraszűz olivaolajban kisütjük. Hozzáadunk egy kis vízet, ami által a hagyma még puhább lesz.
Semifreddo goloso al caffé
Habosra verjük a tejszínt egy másik tálban. Krémesre verjük a tojássárgáját, amihez hozzáaadjuk a cukrot. Ehhez adjuk hozzá a mascarponét, a kihűlt kávét, amit továbbkeverünk és végül a habot belekeverjük egy kanállal, úgy hogy az ne essen össze. Beletesszük a krémet a formákba, a pohárba és aztán 2 órán át hagyjuk a hűtőben összeállni.
Risotto a tutto prosciutto
Elkészítünk egy alaplevet a sonka-aprólékokból. Nagyjából 20 percig főzzük. Egy serpenyőben közben olajon elkezdjük kisütni az apróravágott hagymát és egy kis rizst. Ezt 2-3 percig sütjük magas tűzön, majd levesszük a lángot és szépen apránként hozzáaadjuk az alaplevet.
Salame di cioccolata
Egy fazékben vízet forralunk, majd erre teszünk egy másik fazekat, melyben megolvasztjuk és egy kis vajjal összekeverjük az étcsokoládét. Hozzáaadjuk a cukrot, a tojást, a rumot és a száraz kekszmorzsákat. Ezt jól összekeverjük és egy sütőpapír avyg alufólia közepébe tesszük és szalámi alakúvá formáljuk.
«Hisszük, hogy az asztali örömök az emberi élet legfontosabb örömforrásai közé tartoznak»
Se sei interessato a vedere la ricetta intera, clicca sul nome!
Error: Contact form not found.