Bolognai húsos lasagne
Hozzávalók
Besamelmártás:
• vaj, 140 g
• liszt, 140 g
• tej, 2 l
• szerecsendió, 1 teáskanál
• só
Bolognai ragu (800 g):
• darált sertéshús, 500 g
• darált marhahús, 500 g
• hagyma, 1 db
• sárgarépa, 1 db
• angol zeller, 2 db
• vörösbor, 1 dl
• paradicsom konzerv, 500 g
• olaj, 1 dl
• só
• bors
Tészta:
• liszt, 300 g
• tojás, 3-4
Plusz:
• parmezán sajt, 200 g
Elkészítés:
Besamelmártás:
Megolvasztjuk egy serpenyőben a vajat. Amikor teljesen felolvadt hozzáadjuk a lisztet és 2-3 percig lassú tűzön főzzük és folyamatosan kevergetjük. Egy másik serpenyőbe beleöntjük a tejet. Amikor a tej felforrt, hozzáöntjük az előző serpenyő tartalmát. Sózzuk és hozzáadjuk a szerecsendiót.
Bolognai ragu:
Felhevítjük az olajat, hozzáadjuk a feldarabolt zöldségeket és üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a húst és kellően megpirítjuk. Ezután hozzáadjuk a bort, majd a fűszereket. Ízlés szerint akár rozmaringot és zsályát is hozzáadhatunk. Végül pedig a paradicsom konzervet is hozzáöntjük, lassú tűzön 2-3 órát főzzük, amíg fel nem jön a zsír a tetejére.
Tészta:
A gyúródeszkára kiöntött lisztből egy kupacot formálunk, a közepén egy mélyedést alakítunk ki és ebbe rakjuk bele a tojásokat, majd ezt kézzel összegyúrjuk. Kinyújtjuk a tésztát és kivágunk belőle egy akkora nagyságot, ami pont a tálunkba illik.
A tálunkba a következő sorrendben rendezzük el a rétegeket:
Besamelmártás + parmezán + bolognai ragu + tészta. Ezt 4-szer egymás után megismételjük, úgy, hogy a legfelső réteg végül a parmezán legyen.
Sütőben 160°C-on 30 percig sütjük.