Vargányás rizottó
Hozzávalók:
• hagyma, 1 kisebb db
• extra szűz olívaolaj, 15 g
• rizs (carnaroli vagy arborio), 260 g
• fehérbor, 0,5 l
• zöldség alaplé, 1,5 l
• vargánya gomba, 150 g
• petrezselyem, 20 g
• fokhagyma, 1 gerezd
• vaj, 15 g
• parmezán sajt, 30 g
• só
• bors
Elkészítés:
Vágjuk apróra a hagymát, majd egy serpenyőben olajon pirítsuk meg. Körülbelül 3 perc múlva adjuk hozzá a rizst. 2-3 percig főzzük a rizst a hagymával, majd öntsük hozzá a fehér bort. Amikor a bor elpárolog, egyenletesen adjuk hozzá az alaplevet is. Egy másik serpenyőbe keverjük össze a felszeletelt gombákat olajjal, apróra vágott petrezselyemmel és fokhagymával. Miután ezt jól összekevertük, adjuk hozzá a rizshez és főzzük őket össze. A rizs főzése körülbelül 15-18 percet vesz igénybe. Amikor a rizs megfőtt, lekapcsoljuk a gázt, és hozzáadjuk a vajat, illetve a parmezánt. Sózzuk, borsozzuk, és addig kevergetjük, amíg krémes állagúvá nem válik.