Kagyló háromféleképpen
Hozzávalók:
– 2 kg cozze kagyló
– 200 g kenyérmorzsa
– 100 g paradicsomszósz
– 2 gerezd fokhagyma
– 50 g petrezselyem
– 50 g érlelt pecorino sajt
– 100 ml extraszűz olivaolaj
– 1 tojás
– 1 kanál liszt
– Peperoncino, erőspaprika
– Só
– Bors
Paradicsomos kagyló
Egy kis olajban elkezdek kisütni egy gerezd fokhagymát és egy kis darab peperoncinot. Amikor a fokhagyma már elkezd bepirosodni, hozzáaadom a kagylákat is és a paradicsomszószt. Addig hagyom a tűzön, amíg ki nem nyílnak a kagylók. Tálalom.
A többi kagylót kinyitjuk, úgy hogy egy kis vízzel pároljuk őket. Az egyik feléből panírozott kagylót csinálunk, amit éppen ezért lisztben és tojásban panírozunk, majd olajban kisütünk. A másik felét pedig sütőben fogjuk kisütni, éppen ezért a kagyló egyik héját el kell távolítsuk. A másik héjába, amelyben a kagyló husa is benne van teszünk a kenyérmorzsát, amit előzetesen összekevertünk apróra vágott petrezselyemmel, érett pecorino sajttal és extraszűz olivaolajjal. 6-7 percig sütjük a tölött kagylókat 180 fokon.
AKADEMIA ITALIA 13. rész: Puglia – édességek, bor, kultúra és kagylók Flora & Alessandro